<s id="NEST_Krino.s1">Matauk på arbeidsplassen</s><s id="NEST_Kri_013en.s1">Food increase at the work place</s>
<s id="NEST_Krino.s2">Matauk og matorg ble satt ut i livet enkeltvis og kollektivt.</s><s id="NEST_Kri_013en.s2">Food increase and food organising was carried into effect separately and collectively.</s>
<s id="NEST_Krino.s3">Familier, nabolag og bedrifter dyrket opp små felles arealer til parseller og for å spe på kjøttilfanget holdt de kanin, gris og geit.</s><s id="NEST_Kri_013en.s3">Families, neighbourhoods and companies made allotment gardens, and to add to the meat supply they kept rabbits, pigs and goats.</s>
<s id="NEST_Krino.s4">Samarbeidsånden som ofte omtales og minnes med magisk aura av krigsgenerasjonen, stammer nok blant annet fra felles slit, svette og glede over nybrottsarbeide og dertil hørende resultater.</s><s id="NEST_Kri_013en.s4">The cooperativeness, which the war generation remember and mention with magical aura, most likely originate from joint drudgery, sweat and joy over pioneer work and corresponding results.</s>
<s id="NEST_Krino.s5">Noen arbeidsplasser ble økonomisk istand til å delta substansielt i fremskaffelse av spise.</s><s id="NEST_Kri_013en.s5">Some companies got financially capable to contribute considerably to get hold of food.</s>
<s id="NEST_Krino.s6">Avishuset Aftenposten ydet regelmessige matkvoter til sine 1027 ansatte og deres familier.</s><s id="NEST_Kri_013en.s6">The newspaper company Aftenposten provided regularly their 1027 employees, and their families, with food allocations.</s>
<s id="NEST_Krino.s7">Blant annet startet avisen A/L Grisebingen på Ryen gård, man leide et større areal for potetdyrking på Voksen Gård, det ble leid store grønnsak- og potetarealer i Skedsmo og Fet.</s><s id="NEST_Kri_013en.s7">The newspaper founded A/L Grisebingen at Ryen farm, rented a plot for potato growing at Voksen farm, and rented large vegetable- and potato plots in Skedsmo and Fet.</s>
<s id="NEST_Krino.s8">I alt brukte Aftenposten 1,2 million kroner på matkjøp, grisehold og dyrking av parseller i okkupasjonsårene.</s><s id="NEST_Kri_013en.s8">During the military occupation Aftenposten spent roughly 1,2 million NOK on food purchase, production of pigs and allotment gardens.</s>
<s id="NEST_Krino.s9">Når store bedrifter gikk i bresjen, gled matauken over fra å være hobby til attåtnæring.</s><s id="NEST_Kri_013en.s9">When large companies lead the way, food increase shifted from being a hobby to being supplementary business.</s>
<s id="NEST_Krino.s10">I Bergen gikk Hansa bryggeri i spissen og opprettet en regulær kaninfarm med 3000-4000 dyr.</s><s id="NEST_Kri_013en.s10">In Bergen, Hansa brewery established a regular animal farm with 3000-4000 rabbits.</s>
<s id="NEST_Krino.s11">På den måten skulle de ansatte sikres kjøtt.</s><s id="NEST_Kri_013en.s11">This was done to ensure that their workers got meat.</s>
<s id="NEST_Krino.s12">Kværner Brug A/S i Oslo holdt 50 smågriser på en gård i Østre Aker, grønnsakparseller på bedriftens område og kjøpte ved på rot.</s><s id="NEST_Kri_013en.s12">Kværner Brug A/S in Oslo kept 50 piglets on a farm in Østre Aker, vegetable plots on the companies land and bought firewood on root.</s>
<s id="NEST_Krino.s13">I ett år, 1943, drev Kværner frem tobakk.</s><s id="NEST_Kri_013en.s13">One year, in 1943, Kværner grew tobacco.</s>
<s id="NEST_Krino.s14">Alle ansatte som var interessert, investerte 50 kroner.</s><s id="NEST_Kri_013en.s14">The employees who wanted to participate invested 50 NOK.</s>
<s id="NEST_Krino.s15">Tobakksplantasjen lå i Asker, tørkingen fant sted i Kværners lakkeringsverksted.</s><s id="NEST_Kri_013en.s15">The tobacco field was located in Asker and the drying of the tobacco took place in Kværner