<s id="NEST_Krino.s1">Matauk på arbeidsplassen</s><s id="NEST_Kri_033en.s1">Food increase at the workplace</s>
<s id="NEST_Krino.s2">Matauk og matorg ble satt ut i livet enkeltvis og kollektivt.</s><s id="NEST_Kri_033en.s2">Increasing the supply of food and organizing the supplies was something people started doing both individually and collectively.</s>
<s id="NEST_Krino.s3">Familier, nabolag og bedrifter dyrket opp små felles arealer til parseller og for å spe på kjøttilfanget holdt de kanin, gris og geit.</s><s id="NEST_Kri_033en.s3">Families, neighborhoods and companies cultivated small collective patches to parcels, and to add a little more meat to their food supply they kept rabbits, pigs and goats.</s>
<s id="NEST_Krino.s4">Samarbeidsånden som ofte omtales og minnes med magisk aura av krigsgenerasjonen, stammer nok blant annet fra felles slit, svette og glede over nybrottsarbeide og dertil hørende resultater.</s><s id="NEST_Kri_033en.s4">The spirit of working together that often is spoken of and is being commemorated with a magical aura by the war generation, stems among other things form collective hard work, sweat and joy over pioneer work, and the results following.</s>
<s id="NEST_Krino.s5">Noen arbeidsplasser ble økonomisk istand til å delta substansielt i fremskaffelse av spise.</s><s id="NEST_Kri_033en.s5">Some work places were financially able to participate substantially in the procurement of food.</s>
<s id="NEST_Krino.s6">Avishuset Aftenposten ydet regelmessige matkvoter til sine 1027 ansatte og deres familier.</s><s id="NEST_Kri_033en.s6">The newspaper office Aftenposten contributed with regular food ratios to its 1027 employees and their families.</s>
<s id="NEST_Krino.s7">Blant annet startet avisen A/L Grisebingen på Ryen gård, man leide et større areal for potetdyrking på Voksen Gård, det ble leid store grønnsak- og potetarealer i Skedsmo og Fet.</s><s id="NEST_Kri_033en.s7">Among other things, the newspaper started A/L Grisebingen located at the farm Ryen, one rented a larger area for growing potatoes on the farm Voksen Gård, it was rented large vegetable- and potato areas in Skedsmo and Fet.</s>
<s id="NEST_Krino.s8">I alt brukte Aftenposten 1,2 million kroner på matkjøp, grisehold og dyrking av parseller i okkupasjonsårene.</s><s id="NEST_Kri_033en.s8">As a total, the newspaper Aftenposten used 1, 2 million Norwegian krones on buying food, holding pigs and growing parcels during the years of occupation.</s>
<s id="NEST_Krino.s9">Når store bedrifter gikk i bresjen, gled matauken over fra å være hobby til attåtnæring.</s><s id="NEST_Kri_033en.s9">When big businesses went in front, food increase went from being a hobby to becoming an extra income.</s>
<s id="NEST_Krino.s10">I Bergen gikk Hansa bryggeri i spissen og opprettet en regulær kaninfarm med 3000-4000 dyr.</s><s id="NEST_Kri_033en.s10">The Hansa brewery in Bergen was first to establish a regular rabbitry with 3000-4000 animals.</s>
<s id="NEST_Krino.s11">På den måten skulle de ansatte sikres kjøtt.</s><s id="NEST_Kri_033en.s11">This way they ensured the employees meat.</s>
<s id="NEST_Krino.s12">Kværner Brug A/S i Oslo holdt 50 smågriser på en gård i Østre Aker, grønnsakparseller på bedriftens område og kjøpte ved på rot.</s><s id="NEST_Kri_033en.s12">Kværner Brug A/S in Oslo held 50 piglets on a farm in Østre Aker, vegetable parcels on the company