<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head> | <head id="NEST_Han_122en.h1">Hand hygiene and temperature control should be improved</head> |
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s1">Many of the childcare centres in the Bergen area manage their food service well, but there is room for improvement.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s2">Twenty-two out of 28 nurseries were made aware of shortcomings concerning hand hygiene and 25 were made aware of deficiencies concerning temperature control of refrigerators and freezers.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s3">These are the findings of a series of inspections carried out by the Norwegian Food Security Authority.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s4">The Bergen office of the Norwegian Food Security Authority has, during the months of November and December, conducted a series of local inspections of the food service in childcare centres.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s5">Inspections were carried out in 28 nurseries in Bergen and surrounding areas, which serve 1700 children in total.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s6">For the inspections the Food Security Authority focused on the critical points of storing, handling and serving food, including matters such as hand hygiene, personal hygiene (e.g. use of aprons, routines regarding illness) temperature control, washing-up, cleaning, handling of goods, maintenance, training and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s7">Few shortcomings were noted in the areas of washing-up, handling of goods, cleaning and maintenance.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s8">However, 22 of the childcare centres were made aware of shortcomings relating to hand hygiene and personal hygiene.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s9">Twenty-five childcare centres were made aware of deficiencies concerning temperature control of devices for cold storage, and 22 were made aware of inadequate internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s10">The conclusion of the Food Security Authority is that many of the childcare centres manage their food service well, but they note that there is room for improvement in the routines and equipment pertaining to hand hygiene, as well as temperature monitoring and other matters of internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s11">The inspected childcare centres were randomly chosen, the purpose being to gain general insight into the extent of the food service, and to determine whether or not the employees have sufficient knowledge of the standards of hygiene and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s12">The scale of the food service in the childcare centres visited varies, from serving bagged lunches, to serving hot meals five days a week.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s> | <s id="NEST_Han_122en.s13">Most of them serve some sort of sandwich lunch buffet and hot meals once or twice a week.</s> |