<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head> | <head id="NEST_Han_121en.h1">Hand washing and temperature control must improve</head> |
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s> <s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s1">Many kindergartens in the Bergen area have good control of the serving of food, but there is potential for improvement. 22 of 28 kindergartens had deficiencies when it came to hand washing, and 25 had deficiencies regarding temperature control in refrigerators and freezers.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s2">An evaluation process executed by The Norwegian Food Standards Agency demonstrates this.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s3">The FSA in the Bergen region has in the course of November and December completed a local evaluation of the serving of food in kindergartens.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s4">Inspections were carried out in 28 kindergartens in the Bergen area, which in all have places for approximately 1700 children.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s5">During the inspections, the FSA focused on important points regarding the storage, handling, and serving of food, including hand washing, personal hygiene (aprons, routines in the case of illness, etc.), temperatures, dish washing, cleaning, product handling, maintenance, training, and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s6">Few shortcomings were registered regarding dish washing, product handling, cleaning, and maintenance.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s> <s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s7">Conditions concerning hand washing and personal hygiene were, however, called attention to in 22 kindergartens. 25 kindergartens had deficiencies relating to temperature control of cooling and freezing appliances, and 22 kindergartens had deficiencies regarding internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s8">The FSA conclude that many kindergartens have good control of the serving of food, but that there is potential for improvement with regard to routines and equipment relating to hand washing, as well as temperature control and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s9">The kindergartens in the appraisal were randomly chosen; the objective was to get a general understanding of the extent of the serving of food, and whether the employees have sufficient knowledge of requirements regarding hygiene and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s10">In the kindergartens considered, the extent of the serving of food vary, from the serving of packed lunches to the serving of warm food five days a week.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s> | <s id="NEST_Han_121en.s11">The majority serve sandwiches and warm food once or twice a week.</s> |