<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head> | <head id="NEST_Han_119en.h1">Hand washing and temperature check-up should become better.</head> |
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s> <s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s1">Many kindergartens in the area of Bergen have good control with food serving, but there are potentials for improvement. 22 of 28 kindergartens got pointed out faults with hand washing and 25 had faults with temperature check-up in refrigerators and freezers.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s2">This demonstrates an inspection campaign from the Norwegian Food Safety Authority.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s3">The Norwegian Food Safety Authority1 for Bergen and its environs has in the course of November and December carried out a local supervision campaign on food serving in kindergartens.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s4">It was done inspections in 28 kindergartens in the area of Bergen that concerned around 1700 children in total.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s5">With the inspections the Norwegian Food Safety Authority had focus on critical points for storing, handling and serving of food, conditions like hand washing, personal hygiene (apron, routines at illness among others) temperatures, dish wash, cleaning, managing of goods, maintenance, training and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s> <s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s> <s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s6">It was registered few faults related to dish wash, managing of goods, cleaning and maintenance. 22 kindergartens got on the other hand pointed out conditions around hand washing and personal hygiene. 25 kindergartens got pointed out faults with lack of control in temperatures in cooling – and freezing devices, and 22 kindergartens got pointed out faults with internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s7">The Norwegian Food Safety Authority concluded that many kindergartens have good control with food serving, but there existed potential improvement concerning routines and equipments when relating to hand washing, and control with temperatures and other internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s8">The kindergartens that were inspected was chosen randomly, there was a wish to get a general insight in which extent food serving had and if the employees had sufficient knowledge to the requirements about hygiene and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s9">The degree of food serving in the visited kindergartens varied, from serving of brought lunch package to warm food servings five days a week.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s> | <s id="NEST_Han_119en.s10">The majority served spread lunch and warm food once or twice a week.</s> |