<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head><head id="NEST_Han_135en.h1">Hand washing and temperature control needs to improve</head>
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s><s id="NEST_Han_135en.s1">Many kindergartens in the Bergen area in Norway have good control over the food they serve, but there is room for improvement.</s>
<s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s> <s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s><s id="NEST_Han_135en.s2">A series of inspections by the Norwegian Food Safety Authority found flawed hand hygiene in 22 of 28 kindergartens, and 25 had improper regulation of temperature in refrigerators and freezers.</s>
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s><s id="NEST_Han_135en.s3">In November and December the Food Safety Authority for Bergen and the surrounding area has conducted a series of local inspections of food services in kindergartens.</s>
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s><s id="NEST_Han_135en.s4">Inspections were performed of 28 kindergartens in the Bergen area that combined serve 1700 children.</s>
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s><s id="NEST_Han_135en.s5">The inspections focused on critical areas of storing, handling, and serving food, including areas like washing of hands, personal hygiene (use of aprons, routines regarding sickness etc), temperatures, dish-washing, food handling, maintenance, training, and internal control.</s>
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s><s id="NEST_Han_135en.s6">Few deficiencies were found in areas of dish-washing, food handling, cleaning, and maintenance.</s>
<s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s><s id="NEST_Han_135en.s7">22 kindergartens did however receive citations regarding washing of hands and personal hygiene.</s>
<s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s><s id="NEST_Han_135en.s8">25 kindergartens received citations regarding temperature control of refrigeration systems, and 22 kindergartens received citations regarding internal control.</s>
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s><s id="NEST_Han_135en.s9">The Food Safety Authority concluded that many of the kindergartens have good control over the food they service, but that there is room for improvement with equipment and routines that have to do with washing of hands, as well as control of temperature and other types of internal control.</s>
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s><s id="NEST_Han_135en.s10">The kindergartens that were inspected were randomly selected.</s> <s id="NEST_Han_135en.s11">The hope was to get a general overview of the role food service sin kindergartens play and if the employees have the knowledge needed to maintain proper hygiene and internal control.</s>
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s><s id="NEST_Han_135en.s12">The role the food service plays in the inspected kindergartens varies, from serving packed lunches the pupils bring from home to serving warm food five days per week.</s>
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s><s id="NEST_Han_135en.s13">The majority serve warm food once or twice per week and stick to bread the rest of the week.</s>