<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head> | <head id="NEST_Han_132en.h1">Washing of hands and temperature control should become better</head> |
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s1">Many kindergartens in the area around Bergen have good control on the meal service, but there is potential for improvements.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s> <s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s2">An inspection campaign from the Norwegian Food Safety Authority pointed out that 22 of 28 kindergartens had shortcomings with hand washing and that 25 had shortcomings when it came to control of temperatures in refrigerators and freezers.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s3">During November and December, The Food Safety Authority for Bergen and surrounding areas has carried out a local inspection campaign on service of meals at kindergartens.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s4">There were carried out inspections in 28 kindergartens in the area around Bergen, which altogether can offer a place in a kindergarten for approximately 1700 children.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s5">At the inspections the Norwegian Food Safety Authority had focus on critical stages/points for storage, handling, and service of meals, including circumstances like washing of hands, personal hygiene (like the use of aprons and routines when someone is sick, among other things), temperatures, the dishes, cleaning, handling of goods, maintenance, training, and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s6">There were registered few shortcomings when it came to the dishes, handling of goods, cleaning, and maintenance.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s7">Circumstances concerning washing of hands and personal hygiene, however, were pointed out to 22 kindergartens.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s8">Shortcomings of control of temperatures in the refrigerating and freezing devices were pointed out to 25 kindergartens, and shortcomings with internal control were pointed out to 22 kindergartens.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s9">The Norwegian Food Safety Authority concludes that many kindergartens have good control with the service of meals, but that there is a potential for improvement in terms of routines and equipment in connection with washing of hands, together with control of temperatures and other internal controls.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s10">The kindergartens that were inspected were chosen randomly; it was desirable to get a general understanding of what extent the service of meals have and if the employees have sufficient knowledge about requirements of hygiene and internal control.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s11">The extent of the service of meals in the kindergartens that were paid a visit vary, from service of packed lunch that the children has brought along to service of warm meals five days a week.</s> |
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s> | <s id="NEST_Han_132en.s12">Most of them have service of meals of bread and warm meals one to two times a week.</s> |