<head id="NEST_Hanno.h1">Håndvask og temperaturkontroll bør bli bedre</head><head id="NEST_Han_131en.h1">Hand wash routines and temperature control should get better.</head>
<s id="NEST_Hanno.s1">Mange barnehager i Bergensområdet har god styring med matserveringen, men det er forbedringspotensial.</s><s id="NEST_Han_131en.s1">Many of the kindergartens in the area of Bergen are in good charge of their food serving but there is a potential for improving.</s>
<s id="NEST_Hanno.s2">22 av 28 barnehager fikk påpekt mangler ved håndvask og 25 hadde mangler ved kontroll av temperaturer i kjøleskap og frysere.</s><s id="NEST_Han_131en.s2">In 22 out of 28 kindergartens there was recognised some shortcomings with the hand wash routine and 25 had shortcomings in regard of the temperature control in refrigerators and freezers.</s>
<s id="NEST_Hanno.s3">Det viser en tilsynskampanje fra Mattilsynet.</s><s id="NEST_Han_131en.s3">That is what Mattilsynet’s supervision control shows.</s>
<s id="NEST_Hanno.s4">Mattilsynet for Bergen og omland har i løpet av november og desember gjennomført en lokal tilsynskampanje på matservering i barnehager.</s><s id="NEST_Han_131en.s4">During November and December Mattilsynet for Bergen and the region around Bergen did a local supervision control of the food serving in kindergartens.</s>
<s id="NEST_Hanno.s5">Det ble utført inspeksjoner i 28 barnehager i Bergensområdet som til sammen har tilbud for ca 1700 barn.</s><s id="NEST_Han_131en.s5">The inspections were executed in 28 kindergartens in the Bergen area; the area supplies about 1700 children.</s>
<s id="NEST_Hanno.s6">Ved tilsynene hadde Mattilsynet fokus på kritiske punkter for oppbevaring, håndtering og servering av mat, herunder forhold som håndvask, personlig hygiene (forkle, rutiner ved sykdom bla) temperaturer, oppvask, renhold, varehåndtering, vedlikehold, opplæring og internkontroll.</s><s id="NEST_Han_131en.s6">In the control Mattilsynet had focus on critical points for storage, handling and the serving of food; when we talk about serving of food we mean the conditions of the hand wash routine, personal hygiene (e.g. aprons, routines when someone is sick) temperature, dishes, cleaning, the handling of goods, maintenance, teaching and inside controls.</s>
<s id="NEST_Hanno.s7">Det ble registrert få mangler i forhold til oppvask, varehåndtering, renhold og vedlikehold.</s><s id="NEST_Han_131en.s7">It was registered only a few shortcomings when it came to the dishes, the handling of goods, cleaning and maintenance.</s>
<s id="NEST_Hanno.s8">22 barnehager fikk imidlertid påpekt forhold omkring håndvask og personlig hygiene.</s><s id="NEST_Han_131en.s8">On the other hand there were 22 kindergartens that got a remark on their hand washing routines and personal hygiene because it was not optimal.</s>
<s id="NEST_Hanno.s9">25 barnehager fikk påpekt mangler ved kontroll av temperaturer på kjøle- og fryseinnretningene, og 22 barnehager fikk påpekt mangler ved internkontroll.</s><s id="NEST_Han_131en.s9">25 kindergartens had some shortcomings with the temperature control in the refrigerator and freezers pointed out, and 22 kindergartens have got their shortcomings when it came to the inside control pointed out.</s>
<s id="NEST_Hanno.s10">Mattilsynet konkluderer med at mange barnehager har god styring med matserveringen, men at det er et forbedringspotensial med tanke på rutiner og utstyr i forbindelse med håndvask, samt kontroll med temperaturer og øvrig internkontroll.</s><s id="NEST_Han_131en.s10">Mattilsynet concludes that many kindergartens have good charge of the serving of food; but there is a potential for improvement when it comes to routines and equipments regarding hand wash and even controlling the temperatures and other inside controlling.</s>
<s id="NEST_Hanno.s11">Barnehagene som fikk tilsyn ble valgt ut tilfeldig, det var ønskelig å få et generelt innblikk i hvilket omfang matserveringen har og om de ansatte har tilstrekkelig kjennskap til krav om hygiene og internkontroll.</s><s id="NEST_Han_131en.s11">The kindergartens were randomly picked out for the control to get a more general view of the standard in the food serving is and if the employees have enough knowledge about the requirements to hygiene and inside controls.</s>
<s id="NEST_Hanno.s12">Omfanget av matserveringen i de besøkte barnehagene varierer, fra servering av medbragte nistepakker til varm mat servering fem dager i uken.</s><s id="NEST_Han_131en.s12">The serving of food in the visited kindergartens varies; some serves the lunches that the children have brought others have hot meals five times per week.</s>
<s id="NEST_Hanno.s13">Flesteparten har servering av smørelunsj og varm mat en til to ganger i uken.</s><s id="NEST_Han_131en.s13">Most of them have hot meals twice a week and bring lunch from home for the rest of the week.</s>