FOTOMAC VIDEREUTVIKLES

 

Espen S. Ore

 

I en tidligere artikkel beskrev undertegnede kort en prototyp av et fotolagringssystem for Macintosh. Prototypen var laget i Hypercard v. 1.2.x og brukte eksternt tilgjengelige funksjoner til å vise gråtonebilder på skjermen. Fra denne prototypen ble det sommeren 1990 utviklet en versjon (populært kalt versjon 0.3b) i samarbeid med Roger Erlandsen (Sekretariatet for fotoregistrering) og Espen Aarseth (Universitetet i Bergen). Denne versjonen hadde mer avanserte søkemuligheter enn den første, og den innførte et skille mellom søkeskjemaene (det brukeren ser) og dataene slik de faktisk er lagret. Dette skillet har to formål: det skal være mulig å definere forskjellige skjema eller vinduer mot dataene tilpasset de forskjellige brukeres behov, og brukeren skal ikke komme i direkte kontakt med data og lagringsstruktur - med de farer for uheldige endringer i databasen dette kunne medføre.

 

FOTOMAC VERSJON 1.0

 

I løpet av høsten 1990 ble den siste versjonen av FotoMac demonstrert flere steder, og ved Universitetsbiblioteket i Oslo bestemte man seg for å prøve systemet til å lagre en større samling bilder av og med Fridtjof Nansen (se neste side). Med bakgrunn i dette, og siden flere andre institusjoner også viste interesse for et slikt system, ble det ved Senteret bestemt at det i løpet av 1. kvartal 1991 skulle utvikles en versjon 1.0 av FotoMac. (Vi bruker en versjonsnummerkonvensjon der 0.x betyr prototyper/utviklingsversjoner mens 1.x og høyere antyder at versjonene skal være funksjonelle og driftsikre - i den grad dette kan oppnås.)

FotoMac 1.0 blir utviklet i HyperCard 2.0. Dette gir klare fordeler i forhold til de tidligere versjonene: Kort kan være vilkårlig store (opp til 1280 x 1280 punkter) Mekanismen for å vise gråtonebilder (eller fargebilder) følger med HyperCard og er mer robust enn den som ble brukt i tidligere versjon av FotoMac

 - Forhåndsdefinerte utskriftskjemaer brukes

 - Kontroll over menyer

Blant de planlagte endringene i FotoMac v. 1 i forhold til tidligere versjoner er:

 - Absolutt adskillelse av data og brukervindu

Dette gjelder ikke bare et skille mellom søkeskjema og data som tidligere, men også at det brukes et eget skjema for datainnskriving og endring. På denne måten får vi enda bedre datasikkerhet, og det blir mulig å legge verifiseringsrutiner mm. mellom innskrivingen og den endelige oppdateringen av databasen. Dette betyr også at det strengt tatt ikke er nødvendig at data er lagret i HyperCard: vi kan tenke oss en større database som fysisk er lagret på f.eks. en UNIX-server, og der brukeren bare ser de samme Hypercard-baserte skjemaene som brukes nå. Muligheter for bruk av logiske operatorer og kobling av søk I den siste HyperCard 1.2.x-baserte versjonen av FotoMac var det laget en mulighet for å søke gjennom QBE (Query By Example). Det var også mulig å kombinere funnlister fra slike søk. Denne kombinasjonen ga samme effekt som et logisk eller mellom søkene. I versjon 1.0 skal det være mulig å bruke standardoperatorene og, ikke og eller. Det skal også lages en mulighet for større enn/mindre enn-søk, noe som f.eks. er svært nyttig når dateringen av et bilde er et vesentlig søkekriterium.

 

NANSENSAMLINGEN OG FOTOMAC

 

Universitetsbiblioteket i Oslo har en samling på ca. 8000 bilder av og med Fridtjof Nansen. De 4000 beste av disse bildene og referansedata til dem ønsker man å lagre digitalt. Siden høsten 1990 har det derfor vært et samarbeid mellom Senteret og UBO. Ved UBO har man allerede begynt å lagre data og bilder i den nåværende versjonen av FotoMac. Det er først, som et forsøk, lagret data om ca. 400 bilder, og ut fra erfaringene med dette forsøket er hovedregistreringen nå i gang.

 

FIGURER

 


Innholdslisten for dette nummeret  Hovedside, Humanistiske Data Hjemmeside, Humanistisk Datasenter